Jaké je to být?

Nehledejte odpověď v myšlenkách.

Jaké je to být? Je možné nechat na okamžik odpadnout minulost a budoucnost, opustit všechna slova, pojmy a představy, které se nahromadily (vědomí, mysl, hmota, osvícení, probuzení, svobodná vůle, duchovno a tak dále)... nechat to všechno odejít, spolu s naším životním příběhem a všemi našimi současnými starostmi, je to možné?

A pokud ano, co zůstane?

Nehledejte odpověď na žádnou z těchto otázek v myšlenkách. Jděte ke své vlastní bezprostřední přímé zkušenosti.

Nechte odpadnout jakoukoli snahu o "pochopení". Na otázku, co zbývá, nehledejte odpověď v podobě "správného slova" nebo "správné myšlenky". Zvu vás k  něčemu úplně jinému, k otevřenému vnímání. Nechte tedy odejít všechny odpovědi, všechna slova, všechny myšlenky, všechny příběhy, všechny své názory, identity a přesvědčení.

Co zůstává?

Pokud cítíte, že se namáháte, abyste to rozluštili, jako by to byla nějaká velká hádanka, nebo se snad snažíte zažít něco zvláštního, nechte to všechno jít. Tohle je jednoduchost sama - jednoduchá, prostá, prostá.

Spočívejte v tom, že nic nevíte, že prostě jste. Pouze buďte.

Opět je to něco, co je třeba prozkoumat zkušenostně, ne něco, o čem je třeba přemýšlet.

Možná zjistíte, že to, co zůstává v nepřítomnosti všeho ostatního, je nepopsatelná prázdnota, otevřenost, neuchopitelnost. A tento prostor nicota není mrtvým nihilistickým prázdnem; naopak, cítíte, že je to živoucí prostor plný všeho. Kdybychom to měli vyjádřit slovy, nejlépe by se to dalo popsat jako prostě otevřená vědomá přítomnost nebo živost, která je všudypřítomná, nedělitelná, bez hranic a svobodná.

Joan Tollifson

Témata tohoto článku: Joan Tollifson

Tisk


Přidejte komentář k článku: